Zanimljivosti
0

Egipat: Žena obavlja šerijatska vjenčanja

Sarajevo-x.com
Amal Soliman (32) je prekinula dugogodišnju tradiciju prema kojoj su muškarci obavljali islamske obrede vjenčanja, tako što je izabrana za sudskog asistenta (tzv. maazuna) koji obavlja ceremoniju vjenčanja, obavijestio je BBC.

Neki mediji navode i to da je Amal prva žena muslimanka koja je uopće ovlaštena da obavlja religiozna, šerijatska vjenčanja.

Majka troje djece magistrirala je iz oblasti prava zbog čega se uspjela izboriti za poziciju maazuna, pobijedivši 10 muških kandidata.

Kao maazun, gospođa Soliman će učiti ajete iz Kur`ana na šerijatskim vjenčanjima, potpisivati vjenčane listove i papire za razvod. Svoju novu dužnost obavljat će u gradu Qinayatu, istočno od Kaira, gdje je njen svekar, sve do nedavne smrti, radio kao matičar.

Amal Soliman je izjavila za egipatske novine da će kao žena biti u mogućnosti da ispita da li se mlada istinski želi udati za mladoženju ili mladu forsira porodica na sklapanje braka.

Tridesetdvogodišnja majka je ovom prilikom izjavila da će se truditi da odvrati žene od traženja razvoda, prenosi BBC.

Pitanje koje se nametalo posljednjih dana jeste kako riješiti situaciju u kojoj žena za vrijeme obreda ima menstrualni ciklus ili je nedavno rodila te joj nije dozvoljeno da uđe u džamiju. Amal Soliman je i na takvo pitanje imala spreman odgovor. U tim slučajevima, istakla je, šerijatsko vjenčanje će se obavljati u domovima ljudi ili u općinama.