Zanimljivosti
0

Džinovski krompir iz Srebrenice

FENA
Mijat i Milanka Marković su prošlog proljeća u svom selu Podravanje kod Srebrenice zasijali krompir na površini većoj od dunuma.

Jesenas su se iznenadili jer je krompir izuzetno "ponio“ i većina pojedinačnog roda bila je težine iznad kilograma.

"Naš kraj pogodan je za ovu vrstu povrća jer zbog velike nadmorske visine bube zlatice su manje prisutne i ne moraju se primjenjivati posebne mjere zaštite. Zlatica je bilo malo i uspjeli smo ih uništiti ručnim uklanjanjem. Zbog toga su naši proizvodi pod nazivom "zdrava hrana“. Ovaj primjerak težio je 1.550 grama, a na posljednjem vaganju "kalirao“ je 300 grama zbog višemjesečnog stajanja u trapu, kaže Mijat.

Ovaj jedan Mijatov krompir, koji je zanimljiv i po svom obliku jer izgleda kao neki suvenir, mogao bi se iskoristiti za spravljanje ručka i večere za višečlanu porodicu. Sjeme je nabavio u Ivanjici (Srbija) i u Rogatici.

Vrijeme je novog sijanja, pa će Mijat i Milanka sačuvano sjeme ponovo "baciti“ na svoje imanje. Kažu da zemlju obrađuju ručno, a za veću proizvodnju i još krupnije plodove, neophodna im je mehanizacija.

Oni se namjeravaju baviti poljoprivredom, to im je izvor egzistencije i bilo bi poželjno da se javi donator koji bi Markovićima poklonio motokultivator.