Prvi par pandi nakon 17 godina
0

Dvije kineske pande stigle u Edinburgh

Sarajevo-x.com
Pande stigle u Edinburgh (Foto: AFP)
Pande stigle u Edinburgh (Foto: AFP)
Dvije divovske pande novi su stanovnici zoološkog vrta u Edinburghu. Ovo je prvi par pandi koji će živjeti u Velikoj Britaniji nakon 17 godina.

Tian Tian i Yang Guang su u škotski grad došle avionom iz Kine. Životinje će se morati adaptirati na englesku klimu, a već prvi dan temperaturna razlika iznosila je sedam stepeni.

BBC-ijev dopisnik Colin Blane kazao je da se muška panda Yang Guang voli valjati u snijegu, a pande navodno imaju veoma različite karaktere.

"Ženka je povučena i sramežljiva dok je mužjak otvoreniji. Nijedno nije agresivno, opušteni su. Jako puno vremena provode jedući i spavajući", kazao je Blane.

Pande su iz Kine stigle u posebno dizajniranim kavezima od pleksiglasa. Let je prošao dobro. Životinje su cijelo vrijeme jele bambus, jabuke, mrkve, specijalni panda kolač i pile mineralnu vodu.

Tian Tian i Yang Guang, što bi u prijevodu bilo "slatkica" i "sunce" imat će dvije sedmice da se smjeste i adaptiraju, a nakon toga će biti predstavljene javnosti.

U njihov novi dom u Velikoj Britaniji uloženo je 250.000 funti. No, pande neće živjeti zajedno. Životinje će se upoznati tek kad dođe vrijeme parenja, a svi se nadaju da će njihov susret biti plodonosan.

Udruženja za doborbit životinja kritizirala su potez zoološkog vrta da dovede pande, tvrdeći da se radi o komercijalnom potezu, a zvaničnici se nadaju da će njihov prisustvo potaknuti turizam.

Osmogodišnje pande će u zoološkom vrtu u Edinburghu ostati najmanje 10 narednih godina.