Hrabra Hannah Clark
0

Dva srca joj omogućila normalan život

Sarajevo-x.com
Hannah Clark s roditeljima
Hannah Clark s roditeljima
Više od decenije Hannah Clark živjela je sa dva srca umjesto jednog. Nakon što je kao beba podvrgnuta transplantaciji, njeno srce je dobilo "druga" koji mu je trebao pomoći da se jednog dana oporavi.

Operacija koja joj je, kad je imala samo dvije godine, spasila srce, pokazala se veoma uspješnom. Hrabra Hannah danas je tinejdžerka koja normalno živi, a njeno srce puno je snage.

Koliko je sve proteklo dobro pokazuje i činjenica da 16-godišnjakinja više ne pije tablete niti posjećuje bolnicu češće nego drugi zdravi pojedinci. Više ne mora brinuti ni o riskantnim infekcijama, pišu britanski mediji.

Dijagnoza koja je djevojčici uspostavljena bila je kardiomiopatija, bolest koja pogodi jedno od 100.000 djece. Njen srčani mišić toliko se rastegnuo da je zauzimao skoro duplo veću površinu od normalne. To je prouzrokovalo probleme sa pumpanjem krvi i stvorilo veliki pritisak koji joj je mogao ugroziti život. Ugrađeno joj je srce koje je ranije pripadalo petogodišnjoj djevojčici.

Transplantovani organ preuzeo je većinu posla na lijevoj strani Hanninog srca, dozvolivši njenom ličnom da se "odmori".

Iako je operacija izvedena 1995. bila uspješna, Hannah je dnevno morala uzimati 17 različitih tableta da ne bi došlo do problema sa imunološkim sistemom. Bila je osjetljiva na infekcije i druge bolesti i provodila mjesece u bolnici.

Deset godina poslije, od toliko lijekova počela se razvijati neka vrsta raka u tijelu djevojčice. Tada su joj doktori predvidjeli tek 12 sati života.

Jedini način da je se spasi bilo je uklanjanje organa donora. "Obrnuta transplantacija" izvedena je u Londonu 2006. godine. Tada se sve promijenilo.

"Nisam mogla izaći vani jer su mi pluća bila toliko slaba i roditelji su me pratili kuda god krenem", ispričala je sretna tinejdžerka koja sad može trčati, plivati i raditi sve što poželi. U početku joj je, priznaje, bilo čudno imati samo jedno srce.

"Osjećala sam se prazno. Nekako mi je nešto nedostajalo u grudima. Ali sam bila veoma sretna", kaže Hannah i poručuje da nikad ne treba odustati.