Superbaka iz Velike Britanije
0

Doživjela stotu 'zahvaljujući' cigaretama i viskiju

Sarajevo-x.com
Lorna Gobey nedavno je proslavila svoj 100. rođendan, a za dobro zdravlje i pokretnost zahvaljuje se cigaretama i alkoholu koje konzumira u velikim količinama.

Britanska baka je prvu cigaretu zapalila 1940. godine, a od tada je ispušila preko pola miliona cigareta. Svoj 100. rođendan Gobey, koja ima 55 unučadi, 27 praunučadi i 12 prapraunučadi, provela je u jednom klubu plešući i uživajući u svom omiljenom piću – viskiju.

Kako kaže Govey, dugovječnost zahvaljuje svom burnom životu, te ističe kako se nikada niko iz njene porodice ne bi smio usuditi da joj kaže da prestane pušiti.

"Pušim od svoje 30 godine i nikada nisam imala problema“, kazala je Govey.

"Ljudi kažu da je to štetno, međutim niko iz moje porodice se ne bi usudio da mi kaže da prestanem pušiti jer bih ga odmah namlatila. Uvijek sam pokušavala što više uživati u životu. Mislim da je veoma bitno činiti ono što želimo. Volim cigarete i viski, a također volim i kuglanje i mislim da je to razlog zbog kojeg toliko dugo živim. Nikada nisam ni pomsilila da ću napuniti 100 godina, ali jesam“, kazala je baka koja je inače iz Appelyja u blitini Tewkwsburyja u Velikoj Britaniji.

Govey je preživjela dva svjetska rata, tokom svog života radila je najrazličitije poslove od kuharice, čistačice pa do portira, a imala je čak i tri supruga.

Također, vozila je motocikl do svoje 70 godine i bila veoma aktivna, mada sada sve više postaje usporenija.

"Nastavit ću se kretati koliko god mognem. Ja sam vođa svog tima u kuglanju i želim da nastavimo s takmičenjima“, kazala je superbaka, prenosi Daily Telegraph.