Zanimljivosti
0

Doktori na Novom Zelandu izgubili protezu u čovjekovom grlu

FENA
Doktori na Novom Zelandu izgubili su vještačke zube čovjeka tokom operacije njegovih leđa, ali su ih pronašli četiri dana kasnije - zaglavljene u njegovom grlu.

Osamdesetjednogodišnjak je ušao u bolnicu u februaru 2005., a gornja proteza mu je uklonjena prije operacije, navodi se u izvještaju Komisije za zdravlje i zdravstvene hendikepe, javio je AP.

Izvještaj navodi da je proteza, ipak, nekako upala u čovjekova usta koja su bila opuštena teškim sedativima. Neurološko stanje u kojem se nalazio omogućavalo mu je da se nosi s time što ima protezu u grlu četiri dana - iako ne lako.

Nakon operacije, pacijent se požalio na "izuzetan bol", a sestre su uočile da mu je glas postao hrapav i da nije mogao jesti dovoljno, navodi se u izvještaju.

Dokotri su umetnuli laringoskop u njegovo grlo, pronašli su nestalu protezu i uklonili je.

Eksperti tvrde da je cista u centru njegove kičmene moždine imala utjecaja na njegove moždane ćelije, oštećujući dijelove koji kontrolišu gutanje i osjećaj u zadnjem djelu usta.

Čovjek se oporavio, ali je umro nekoliko godina kasnije od nevezane bolesti disajnih organa, navodi se u izvještaju. Komisija nije imenovala bolnicu, grad, niti bilo koga ko je učestvovao u tom slučaju.

Komisija za zdravlje i zdravstvene hendikepe istražuje žalbe zbog zloupotrebe medicinske prakse i medicinskih grešaka. Njene istrage obično su obimne i mogu potrajati mnogo mjeseci.