Dramatičan bijeg naučnika
0

Dok su doručkovali popucao led ispod njihovog šatora

Sarajevo-x.com
Britanski tim naučnika koji trenutno boravi u ekspediciji na Arktiku bio je na rubu smrti kada je pukao led ispod njihovog šatora.

Tri britanska naučnika trenutno borave na Sjeverom polu gdje rade istraživanje o klimatskim promjenama.

Ann Daniels, Martin Hartley i Charlie Paton jedva su izbjegli strašnu nesreću kada je led popucao i podijelio ledenu plohu na kojoj su kampirali na dva dijela.

"Čuli smo prasak i onda je led počeo pucati. Sve se događalo veoma brzo. Takvo nešto nikada nismo iskusili", kazao je Charlie Paton.

"To se desilo dok smo doručkovali. U šatoru je bila oprema, a naše saonice su bile na ledu. Brzo smo odlučili na koju stranu da krenemo i spasimo opermu", dodala je Ann Daniels.

Na sreću u incidentu niko nije povrijeđen niti je alat polomljen, ipak naučnici su bili u šoku.

"Uspjeli smo sve spasiti. Tresem se i od same pomisli da smo na ovoj hladnoći mogli ostati bez šatora", kazao je Martin Hartley, prenosi Daily Mail.

"Ovo je samo još jedan od primjera u kakvom haotičnom stanju je led. Naučnici nastavljajuju svoje putovanje kako bi uzeli uzorke morske vode koji su od važnog značaja za naučnike jer se preko toga može uvidjeti koliki je utjecaj CO2 na okeane", istakao je glasnogovornik britanskih naučnika.