Zanimljivosti
6

Dok države zidaju nove granice, ove fotografije prikazuju koliko je svaka podjela besmislena

Klix.ba
Iako pojam globalizacije i razvoja demokratije podrazumijeva ukidanje barijera i fizičkih granica među državama, brojni ratovi, migrantska kriza i nacionalizam vraćaju Evropu i svijet u neko prošlo doba. Brojne države u posljednje vrijeme pokrenule su intenzivne radnje u cilju zidanja državnih granica, a fotografije u prilogu prikazuju koliko je granica između dvije države samo stvar simbola.

Granica između SAD-a i Meksika iznosi oko 670 kilometara. Po naredbi bivšeg amričkog predsjednika Georgea Busha 2006. godine izgrađena je metalna ograda na granici, koja je koštala američku vladu oko 2,5 milijardi dolara.

Ova fotografija prikazuje tromeđu, odnosno granicu između Argentine, Brazila i Paragvaja. Na lijevoj strani rijeke je Argentina, pravo je Paragvaj a desno Brazil.

Još jedna zanimljiva tromeđa je granica između Austrije, Mađarske i Slovačke. U posljednjih nekoliko mjeseci sve tri zemlje su uvele stroge granične kontrole zbog migrantske krize u Evropi. Na tri strane ovog stola naleze se zastave koje predstavljaju pravac određene zemlje.

Željezna ograda na granici Egipta i Izraela je jedna od granica gdje je prisustvo vojnika gotovo u kontinuitetu.

Granica u dužini od 421 kilometra ujedno je i granica Litvanije, odnosno Evropske unije sa Bjelorusijom. Nedavno su obje zemlje bile prisiljene zaposliti veći broj graničara, zbog sve učestalijeg ilegalnog prelaska granice.

Ova granica između Poljske i Ukrajine naročito je dobila na značaju kada je Rusija anektirala Krim.

Zanimljivu granicu između Belgije i Holandije u gradu Baarle-Nassau čine jednostavne obilježene linije, što je više simbolično nego praktično.

Granica između Španije i Portugala.