Zanimljivosti
21

Dobitnik Nobelove nagrade za mir bit će proglašen danas, nominiran i Donald Trump

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. godine bit će objavljen danas u glavnom gradu Norveške Oslu. Dobitnik ove prestižne nagrade je izabran s liste od 376 kandidata - 228 su pojedinci, a 148 su organizacije.

Veliki je spisak kandidata za Nobelovu nagradu za mir, ali se isto tako naglo proširio nakon što su kolumbijski birači nenadano odbacili historijski mirovni sporazum kojim je trebao biti okončan najduži sukob u Latinskoj Americi.

Ako je možda odbor za dodjelu Nobelove nagrade već odlučio da će nagradu dati Kolumbijcima, sada vjerovatno u posljednji tren traži zamjenu, kažu stručnjaci koji iz godine u godinu uglavnom pogrešno prognoziraju dobitnike.

Prošle godine, nagrada je otišla u Nacionalni dijalog Quartet iz Tunisa, grupu koja je pohvaljena za pomoć u tranziciji svoje zemlje ka demokratiji. Ove godine je Nobelov odbor dobio rekordnih 376 nominacija, što je veliki porast u odnosu na 278 prije dvije godine.

Analitičari se još uvijek ne mogu usaglasiti ko bi mogao biti dobitnik, ali su sigurni da to neće biti američki predsjednički kandidat Donald Trump kojeg je neko nominirao.