Teška ovisnost
0

FOTO / Djevojka zbog stresa jela sapun i deterdžent

Sarajevo-x.com
Tempestt Henderson
Tempestt Henderson
Tempestt Henderson sa Floride patila je od rijetkog poremećaja zbog kojeg je bila ovisna, vjerovali ili ne, o sapunima i deterdžentima. Naime, ova mlada djevojka sedmično je jela barem pet sapuna.

Iako je znala da je veoma opasno to što čini, Henderson jednostavno nije mogla odoljeti sapunu i deterdžentu za pranje veša.

"Sjećam se kad sam prvi put umočila prste u prašak za veš. Polizala sam prašak koji je istovremeno bio i sladak i slan. Svidjelo mi se i tako sam jednostavno postala ovisna", ispričala je djevojka.

Bila je svjesna da je lizanje praška pogubno, ali si nije mogla pomoći. Čim bi ustala, pomislila bi na deterdžent, mjehuriće sapuna i sapun koji, vjerovatno samo njoj, imaju odličan ukus.

"Dok sam se tuširala pravila bih pjenu i onda lizala mjehuriće. Kada se sapun raspadne, malene komadiće stavljala bih u usta i sisala. To je izvanredno", ispričala je Amerikanka za Daily Mail, dodavši da bi se osjećala veoma čistom nakon što bi pojela sapun.

Kada je postala svjesna da bi se mogla ubiti deterdžentom i sapunom, potražila je medicinsku pomoć.

Ljekari su ustanovili da boluje od rijetkog poremećaja nazvanog PICA. Ljudi koji pate od tog poremećaja uglavnom jedu metal, novčiće, kredu, baterije, pa čak i četkice za zube. Bolest je većinom uzrokovana nedostatkom nekog vitamina. No, u slučaju mlade Amerikanke ljekari su ustanovili da je poremećaj uzrokovan stresom.

"Veoma stresno razdoblje za mene je bilo kada me je dečko ostavio i otišao na fakultet", ispričala je Tempestt.

Nedugo nakon toga i sama je napustila rodni grad da bi otišla na fakultet, kilometrima udaljen od roditeljskog doma.

"Fakultet je bio udaljen pet sati od mog doma i taj period je bio još stresniji za mene. Bila sam usamljena i depresivna", kazala je 19-godišnjakinja.

Na sreću, uz veliku pomoć stručnjaka i podršku porodice, uspjela je kontrolisati svoju ovisnost i na putu je izlječenja.

"Oduvijek sam voljela miris deterdženta. Kada sam bila depresivna samo me sapun mogao smiriti. To je ovisnost", kazala je, dodavši da su joj terapije ipak uspjele pomoći.

"Ljekari su mi savjetovali da izbacim sapune i deterdžente iz kuće, tako da sada koristimo samo tekući sapun, koji ne pijem", ispričala je Henderson, dodavši da i dalje osjeća izraženu potrebu da stavi komadić sapuna u usta, ali tada se suzdržava i misli na nešto lijepo.

Redovno ide na terapije i s ljekarima priča o svojim problemima.

Njen put oporavka bit će dug, ali se nada da će uspjeti. Napustila je fakultet i vratila se kući, te se mnogo bolje osjeća sad kada je okružena porodicom.