P. S. Volim vas
0

Djevojčica prije smrti roditeljima pisala pisma

Sarajevo-x.com
Malenoj Eleni Desserich dijagnosticiran je tumor mozga kad je imala svega pet godina. Devet mjeseci je trajala njena borba s bolešću, a za to vrijeme Elena je među knjigama, u ormarima, ladicama, torbama, i džepovima skrila na stotinu ceduljica u kojima je pisala svojoj porodici koliko ih voli.

"Prvu ceduljicu smo pronašli samo nekoliko dana poslije njene smrti. A, zatim smo svakodnevno pronalazili barem po jednu. Sada imamo tri velike kutije puno njenih pisama", kazao je otac Keith Desserich.

Elenina porodica, majka, otac i sestra, skupili su sve bilješke koje će biti objavljene u knjizi 'Notes left behind', a sav prihod od knjige Dessericheovi će dati za fondu za istraživanje raka.

Eleni je rak dijagnosticiran 2006. godine, a doktori su roditeljima kazali da je djevojčici ostalo najviše 135 dana.

Tada su se roditelji zarekli da će svaki trenutak provoditi s Elenom i njenom mlađom sestrom Graciom, te pokušati svaki trenutak načiniti posebnim.

"Željeli smo je zaštititi zato joj nikada nismo rekli da je njena bolest neizlječiva. Htjeli smo da ona svoje posljednje dane provodi s nama, nerazmišljajući o bolesti", kazala je majka Brooke Desserich.

Nakon Elenine smrti roditelji su bili zabrinuti da će njihova mlađa kćerka odrasti i zaboraviti svoju sestru, te su počeli pisati knjigu o svojoj djevojčici koja je veoma voljela crtati i čitati.

"Elena je bila predivna djevojčica. Voljela je knjige, a želja joj je bila da kad odraste bude učiteljica i majka", kazao je Keith.

Elena je umrla 2007. godine no sve do posljednjeg dana roditelji su se trudili da svaki trenutak provedu s njom. No, u onim rijetkim kada bi ostajala sama, Elena je pisala ceduljice koje je skrivala po kući.

U malenim pisamcima Elena je pisala roditeljima, sestri, djedu i baki o tome koliko ih voli ili pak crtala svoju porodicu i psa Sallyja kojeg je mnogo voljela.

"Mislim da je to bio njen način da nam kaže da se ne brinemo i da će sve biti u redu. Na nekim pismima bi samo napisala 'Volim vas', dok su na drugima nacrtana srca, a najviše pisama je uputila sestri Graciji. Elena je bila isuviše pametna u odnosu na djecu u njenom dobu", kazao je Keith dodajući da se nada kako će i dalje pronalaziti Elenine ceduljice.