Još jedno malo čudo
0

Djevojčica koja je s dvije godina imala IQ 160

Sarajevo-x.com
Simpatična Karina Oakley nije nimalo obična djevojčica. Zapravo, Karina spada u rijetku grupu ljudi u svijetu jer je već sa dvije godine imala koeficijent inteligencije 160.

Malena Britanka odijeva se kao njene vršnjakinje i voli iste igračke, međutim, mnogo je uspješnija u govoru, ima bolje pamćenje, preciznije drži olovku kojom piše, a njena slova i brojevi izgledaju zadivljujuće dobro.

Neka od pitanja na koje je prilikom testiranja djevojčica odgovorila pokazala su kako ima "izvrsnu maštu", tvrdi dječija psihologinja Joan Freeman za Telegraph.

Na pitanje "Za šta služe oči?" Karina odgovara: "Da ih zatvorimo kad spavamo", a onda dodaje "I da stavimo sočiva u njih."

Inteligentna trogodišnjakinja živi u Guildfordu u Surreyu, Velika Britanija, a na testovima inteligencije ima 60 poena više od prosjeka.

Profesorica Freeman potvrđuje da je ovaj rezultat veoma rijedak, ali da je bilo i takvih slučajeva.

Majka djevojčice, Charlotte Fraser, prethodno je radila u marketingu, a njen otac Nick kompjuterski je programer. Oboje ističu kako njihova kćerka ima izuzetnu memoriju.

"Mnogi kažu da je Karina veoma pametna, bistra, jasno govori i brzo pamti stvari", kaže Charlotte. "Zato smo i potražili profesoricu Freeman na internetu i pozvali je da testira dijete. Bilo je zaista zanimljivo."

Majka priznaje kako je Karina veoma svjesna okruženja, da je veliki posmatrač, te da mnogo govori i često ispituje.

"Kod kuće sam s njom provela skoro tri godine, uvijek smo mnogo razgovarale i pokušavala sam odgovoriti na sva njena pitanja. Mnogo toga radimo zajedno, idemo u park i pridružujemo se raznim grupama. Mora da je i to utjecalo", ispričala je Charlotte koja vjeruje kako je ipak ključna kombinacija nečega s čime se Karina rodila i onoga što je naučila.

Profesorica Freeman imala je samo riječi hvale za malenu Britanku: "Karina je sjajna, odgovorna i prijateljski nastrojena djevojčica. Veoma je bistra, sposobna i nadarena."