Ne može normalno živjeti
0

Djevojčica iz Brazila želi ošišati kosu dugu koliko i ona

Sarajevo-x.com
Natasha Morades de Andrade, 12-godišnja djevojčica iz Rio de Janeira, je čitav život odbijala da skrati kosu. No, kosu koja joj dopire do članaka sada planira ošišati i prodati je kako bi od nje bile napravljene ekstenzije.

Natashi je za održavanje duge tamnokestenjaste kose potrebna čitava boca šampona, četiri sata za pranje i sat i po za raščešljavanje. Dok hoda, Natasha kosu mora nositi u ruci, a kada sjedi mora je presaviti i držati u krilu.

Unatoč visokim temperaturama u njenom rodnom gradu, Natashina porodica ne smije upaliti ventilator u kući jer bi se njena kosa zapetljala.

Nerijetko se ispred njene kuće okupljaju djeca vičući "Rapunzel, Rapunzel, pusti kosu". Natashina mama je podržavala kćerku u puštanju kose, ali sada insistira na tome da je ošiša, jer ne može voditi normalan život.

"Ona je kao zarobljenik. Jedina relacija joj je kuća-škola i natrag. Ne može raditi ništa drugo, ne može se baviti sportom zato što joj kosa smeta. Ljudi na ulici je začuđeno gledaju i pokušavaju joj dodirnuti kosu. Godišnje trošimo 400 dolara na šampone, što je za nas previše novca", kazala je Natashina majka.

Djevojčica kaže da će joj biti žao kada ošiša kosu, ali da će to učiniti kako bi mogla živjeti normalnim životom.