Optužbe doktora
0

Djed Mraz promoviše pretilost i nezdrav način života

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tradicionalni snimci Djeda Mraza predstavljaju primjer promovisanja pretilosti i konzumiranja alkohola u toku vožnje, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Doktor Nathan Grills sa Univerziteta Monash u Australiji ističe da predstavljanje Djeda Mraza kako pije brandy i jede pite od mesa dok putuje svijetom dostavljajući poklone nije najbolji način da se među mladima promoviše zdrav i siguran život. On tako utječe na milione ljudi, šteteći im, smatra Grills.

On dodaje kako bi imidž zdravijeg Djeda Mraza bio mnogo efektniji u promovisanju pozitivnih poruka o zdravom načinu ishrane i života.

Kako će se Djeda Mraz predstaviti djeci veoma je važno, pišu britanski mediji, jer samo u Americi on je poznatiji fiktivni lik od Ronalda McDonalda, klauna koji se pojavljuje kao maskota lanca restorana brze hrane McDonald's.

Kako Djed Mraz obično promoviše nezdrave proizvode, poput Coca Cole, Grills se zalaže za to da se zabrani ovakvo ponašanje "djedice" koji je centralni simbol Božića, odnosno Nove godine.