Na obali Baltičkog mora
0

Dječak pronašao poruku u boci staru četvrt vijeka

Sarajevo-x.com
Daniil Korotkikh
Daniil Korotkikh
Dječak iz Rusiji je pronašao i odgovorio na poruku u boci koja je s broda bačena u Baltik prije četvrt vijeka. Kako prenosi BBC boca je pripadala njemačkom dječaku, koji ju je bacio tokom jednog putovanja.

Daniil Korotkikh (13) je šetajuči plažom u ruskoj regiji Kaliningrad primijetio pivsku flašu koja se presijavala na suncu, a nakon što ju je otvorio pronašao je pismo petogodišnjeg Franka Uesbecka. Pismo mu je preveo otac.

"Ako pronađeš ovo pismo, molim te odgovori mi, a onda ću ja opet tebi pisati", stajalo je u poruci.

Nakon što je Daniil stupio u kontakt sa Frankom, koji sada ima 29 godina, njih dvojica su se čuli i putem interneta.

"To je doista prekrasna priča, i ko zna, možda ćemo jednoga dana biti u prilici i da se lično sretnemo", kaže Frank.

Daniil je ispričao kako isprva nije mogao vjerovati da je zaista pronašao poruku u boci iz 1987. godine, u kojoj je navedena i adresa u njemačkom gradu Coesfeldu, gdje Frankovi roditelji i sada žive.

S druge strane Frank je bio iznenađen kada je dobio Daniilov odgovor. Jedva se i sjećao putovanja kada je bacio bocu u more dok je putovao u Dansku, a tada je umjesto petogodišnjeg Franka njegov otac napisao pismo.

Pronalazač boce, Daniil, kaže kako ne vjeruje da je boca bila sve te godine u moru, već je vrjerovatno godinama skrivena ispod pijeska na obali u selu Morskoye, gdje ju je i pronašao.