Zanimljivosti
189

Dječak piše pisma svijetu, želi kontaktirati i nekoga iz BiH

Klix.ba
Toby Little
Toby Little
Mnoga djeca sanjaju o tome da učine nešto kako bi ovaj svijet bio mnogo ljepše mjesto za život. Petogodišnji Toby iz Velike Britanije je izgleda uspio pronaći način kako da razveseli brojne ljude širom svijeta. Naime, on im šalje razglednice.

Toby Little iz Sheffielda ima želju da pošalje pismo bar jednoj osobi iz svake zemlje svijeta. Do sada je poslao 239 pisama u 187 zemalja svijeta i dobio 66 odgovora.

Na ideju da piše pismo došao je nakon što je pročitao knjigu "A Letter to New Zealand".

"Vratio se iz škole i pitao me može li poslati pismo u Novi Zeland, a nedugo nakon toga predložio je da šalje pismo u svaku zemlju svijeta", ispričala je Sabine Little, dječakova majka.

Tobby je uz pomoć majke pokrenuo i svoju stranicu "Writing to the World", preko koje ljudi mogu pratiti kome sve šalje pisma te čitati odgovore koje dobija.

Mališan ima želju poslati pismo i nekome iz BiH, a u dijelu na stranici posvećenom BiH ostavio je svoje pismo u kojem je postavio nekoliko pitanja u vezi sa našom zemljom, među kojima su i pitanja o tome kakve su škole u BiH i kakva je hrana.

"Kada smo počeli pisati pisma, dobili smo jednu adresu za Somaliju. Istražujući o toj zemlji, Toby se rastužio i pitao šta može učiniti da pomogne ljudima u toj zemlji. Tako smo došli na ideju da se pridružimo ShelterBoxu, organizaciji koja pomaže ljudima širom svijeta. Sada prikupljamo novac i darujemo ga onima kojima je najpotrebniji", objasnila je dječakova majka.

"Želim da ovaj svijet bude puno bolje mjesto", rekao je dječak iskreno za Good Morning America.