Zanimljivosti
12

Djeca iz cijelog svijeta fotografirana sa najdragocjenijom imovinom - igračkama

Klix.ba
Italijanski fotograf Gabriele Galimberti proveo je 18 mjeseci u 58 zemalja, gdje je snimao lokalnu djecu sa njihovim omiljenim igračkama.

Galimbertijeva prvobitna zamisao bila je da napiše svoja iskustva o "couchsurfingu", besplatnom boravku u domovima potpunih stranaca, no njegova avantura je dobila potpuno drugu svrhu nakon što je vidio da djeca iz cijelog svijeta vole slične stvari.

Na njegovim fotografijama se može vidjeti dječak iz Dallasa koji je opsjednut avionima, djevojčica iz Indije čija soba je prekrivena posterima Justina Biebera i Roberta Pattinsona, dječak iz Kenije koji spava sa igračkom majmuna te brojni drugi mališani kojima su igračke najdragocjenija imovina.

Kolekciju fotografija Galimberti je nazvao "Toy Stories". On je novinarima Daily Newsa kazao da je projekt nastao slučajno. Nakon što je godinu dana fotografije koje je napravio držao u svom stolu, nadošao je na ideju da ih sklopi u kolekciju koja će biti portret djece iz različitih zemalja.

"Igračke ne predstavljaju samo dječiju osobnost već i mjesto iz kojeg dolaze", kazao je Galimberti.

Njegova omiljena fotografija je ona na kojoj je djevočica Maudy iz Zambije, koja živi u siromašnom selu bez prodavnica i nema nijedne prave igračke. No, kao i svako domišljato dijete, ona je slučajno pronađenu kutiju punu sunčanih naočala pretvorila u svoje carstvo igračaka.