Tokio
0

Divovska tuna prodana za 396.000 dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Divovska plavorepa tuna u srijedu je na aukciji na ribljoj tržnici u Tokiju prodana za rekordnih 32,49 miliona jena ili 396.000 dolara, prenose američki elektronički mediji.

Cijena tune teške 342 kilograma nadmašila je dosadašnji rekord iz 2001, kad je tuna teška 202 kg prodana za 20,2 miliona jena, rekao je glasnogovornik tržnice Tsukiji, najveće veleprodajne riblje tržnice na svijetu.

Divovska tuna ulovljena je ispred obale sjevernog Japana, a bila je jedna od 538 koje su u srijedu iz cijelog svijeta stigle na aukciju u Tsukiju.

Tunu su zajedno kupili vlasnik vrhunskog restorana za "sushi" Kyubey u tokijskoj poslovnoj četvrti Ginzi i vlasnik lanca zalogajnica Itamae Sushi iz Hong Konga.

Rekordna izlicitirana cijena donijela je ribarima 95.000 jena ili 1,150 dolara po kilogramu tune.

Masna plavorepa tuna, koju u Tokiju zovu "o-toro", može u vrhunskim restoranima u Tokiju dosegnuti cijenu od 2000 jena ili 24 dolara po komadiću od nekoliko dekagrama koji se služi u "sushiju" ili "sashimiju".

Popularnost restorana za "sushi" u Japanu, SAD-u i drugdje u svijetu prijeti održanju plavorepe tune u Atlantiku i Sredozemlju, pa je Međunarodna komisija za zaštitu atlantske tune nedavno smanjila lovne godišnje kvote za četiri posto.

Neki lanci zdrave hrane u SAD-u, poput Traders Joea, prošle su godine prestali prodavati ugroženu plavorepu tunu i umjesto toga kupcima ponudili žutorepu i tunu "albacore", fondovi kojih su u oceanima održivi.