Zanimljivosti
0

Divovska lignja od 6,5 m izložena u Parizu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Divovska lignja, ulovljena 2000. uz obale Novog Zelanda, duga šest i pol metara, za čije su prepariranje stručnjacima trebale dvije i pol godine, odnedavno je izložena u Francuskom državnom prirodoslovnom muzeju u Parizu, prenijeli su britanski mediji.

Proces prepariranja, tokom kojega su uklonjene tekuće izlučevine, masnoće i lignjina utroba stajao je oko 65.000 eura, a stručnjaci su se potrudili i uspjeli očuvati vrlo vjeran originalni izgled. Preparirana životinja poklon je Novog Zelanda Francuskoj.

Divovskom stvorenju nadjenuli su ime Wheke, prema morskoj nemani iz maorske mitologije. Kad je izvađena iz mora, lignja je bila duga devet metara, no nakon što je uginula 'skratila se' na šest i pol metara.

U procesu prepariranja biolozi i stručnjaci morali su zamijeniti masnoću, vodu i ostale tekuće izlučevine iz tijela te ih zamijeniti polimerima kako bi se ono učvrstilo i bilo prikladno za izložbu. Dodali su i nešto ružičastog pigmenta, što ga je lignja nakon uginuća izgubila kako bi izgledala što "životnije".