Kapacitet 800 litara kafe
5

Divovska džezva u Inegolu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Članovi humanitarnog udruženja Islamic Relief su u okviru nastavka pomoći jetimima Bosne i Hercegovine, koji su u periodu agresije od 1992. do 1995. godine ostali bez roditelja, današnjom posjetom Inegolu, nastavili su kampanju obilaska turskih gradova i točenja kafe iz najveće džezve na svijetu.

Najveća džezva je donešena iz BiH. Njen kapacitet je 800 litara kafe, a dimenzije 125x96 centimetara. Riječ je o džezvi koja je ušla u Guinnesovu knjigu rekorda.

Projekat pomoći bosanskoj djeci bez roditelja podržao je i Savez bosanskohercegovačkih kulturnih društava u Turskoj. Nakon gradova Adapazara i Burse, karavan koji želi probuditi sjećanje na agresiju na BiH, danas je stigao u Inegol, gdje je na glavnom gradskom trgu grđanima točena bosanska kafa.

Direktor Islamic Relief-a Velija Semir Kukuruzović je, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao da se kahva toči besplatno, a da svaku pomoć bosanskohercegovačkim jetimima građani Turske mogu pružiti iskljućivo posredstvom bankovnih računa ili humanitarnih udruženja.

"Ovo je instalacija četvrte džezve u Turskoj. Nadamo se da ćemo, zaključno sa današnjim projektom, ostvariti 16.000 natočenih fildžana. Danas smo planirali da točimo 3.000 fildžana kafe. Mi smo humanitarna fondacija sa centrom u Sarajevu i naš jedini cilj je da pomognemo ljudima u BiH i da probudimo sjećanje na bolnu prošlost. Jedna kafa nosi 40 godina sjećanja“, rekao je Kukuruzović.