Zanimljivosti
11

Distribuisana greškom: U Čileu iz škola povlače erotsku verziju Crvenkapice

Klix.ba
Čileanska vlada počela je prikupljanje primjeraka erotske verzije dječije knjige "Crvenkapica" koje su prošle godine greškom distribuisane u čak 283 osnovne škole, javlja BBC.

Knjiga pod nazivom "Crvenkapica jede vuka" je kolekcija šest kratkih priča sa eksplicitnim seksualnim detaljima, a otkrila je jedna učiteljica u gradu Rio Buenu nakon pitanja jednog dječaka o sadržaju djela.

Spornu verziju knjige napisala je kolumbijska autorica Pilar Quintana, a objavljena je u Čileu 2012. godine. U jednom od dijelova priča govori o seksualnim odnosima učiteljice i učenice, a u drugom je opisano silovanje 13-godišnjakinje.

"Ova knjiga može izazvati nepopravljivu štetu našim učenicima", rekao je gradonačelnik Rio Buena Luis Reyes, koji je ove sedmice prijavio slučaj čileanskom ministarstvu obrazovanja. "Opisivanje ovakvih detalja nasilja nad djevojčicom ni u kojem slučaju ne pomaže edukaciji djece".

Čileanska vlada oglasila se saopćenjem u kojem stoji da knjiga "ne zadovoljava odgovarajuće pedagoške zahtjeve da bi se uključila u nacionalni plan i program".

Priča o Crvenkapici i zlom vuku datira još iz Srednjeg vijeka, a njena najpoznatija verzija je ona koju su braća Grimm objavila 1812. godine.