Zanimljivosti
29

Dirljivo prijateljstvo epileptične djevojčice i divovskog psa

Klix.ba
Brianna i Charlie
Brianna i Charlie
Njemačka doga Charlie toliko dobro poznaje svoju trogodišnju prijateljicu Briannu Lynch iz County Clarea u Irskoj, da je u stanu upozoriti njene roditelje i 20 minuta prije nego će djevojčica imati epileptični napad.

Dvogodišnji pas jednostavno obožava svoju najbolju prijateljicu Briannu, koja pati od čestih epileptičnih napada. Charlie je veoma zaštitnički nastrojen i svaki put predosjeti napad. On djevojčicu pritisne uz zid i pazi na nju sve dok neko ne dođe u pomoć.

Briannina majka, Arabella, tvrdi da pas jednostavno ima šesto čulo, koje je stekao bez ikakve prethodne obuke.

"Charlie je nevjerovatno osjetljiv na njene potrebe. Svaki put ostaje uz nju kako bi pazio da ne padne. Čim počne sa čudnim ponašanjem, znamo da će Brianna imati napad. To je zastrašujuće, budući da se njeni napadi dešavaju noću. Ne spavam dobro, jer sam zabrinuta zbog nje. Nakon prvog napada je ostala ukočena i prestala disati. Dva puta je oživljavana u bolnici. Prošla je kroz osam različitih terapija i izgleda da će morati na operaciju mozga. Pod stalnim je nadzorom tokom 24 sata dnevno", rekla je Arabella.

Arabellina ostala djeca, Farrah (17), Harry (15), Mia (13) i Rose (11), te njen suprug Brian, su svjesni da Brianna mora dobiti lijek u roku od dvije minute u slučaju bilo kakavog napada. Tu im je Charlie od velike pomoći.