Zanimljivosti
55

Diana Nyad preplivala 166 kilometara od Kube do Floride

Klix.ba
Diana Nyad (Foto: AFP)
Diana Nyad (Foto: AFP)
Amerikanka Diana Nyad je prva osoba na svijetu kojoj je pošlo za rukom da prepliva od Kube do Floride i to bez kaveza koji bi je štitio od ajkula i drugih opasnosti koje vrebaju u vodi.

Ova 64-godišnjakinja je preplivala ukupno 166 kilometara na ovom potezu, a uspjela je to iz petog pokušaja. Svoj put od Havane do Floride Nyad je započela u subotu ujutro i plivala je 50 sati. Na licu je imala gumenu masku koja ju je štitila od uboda meduza, što se desilo prilikom njenog četvrtog pokušaja.

U ovom hrabrom poduhvatu Dianu je pratila ekipa na brodu u čijem sastavu su bili i liječnici. Zbog tako dugotrajnog boravka u vodi i napora Diani su natekli jezik, usne i drugi dijelovi lica, što otežava njen govor, saopćili su liječnici iz njene pratnje, prenose američki mediji.

Nyad je prvi put pokušala preplivati ovu rutu 1978. godine kada joj je bilo 28, a potom 2010, 2011 i 2012., da bi ovog puta napokon uspjela.

Danas joj je na Twitteru čestitao i američki predsjednik Barack Obama, koji je napisao: "Čestitam Diana Nyad. Nikad ne odustaj od svojih snova".

Pored toga što je plivačica, Diana je još i spisateljica i novinarka. Rođena je u New Yorku 22. augusta 1949. godine.

Vezani članci