Fascinirajuće slike Kuvajćanina
0

FOTO / Desetogodišnji dječak već prozvan drugim Picassom

Sarajevo-x.com
Slike živopisnih boja i kubistički oblici uveliko podsjećaju na djela slavnog Pabla Picassa, no nije riječ o slikama španskog genija već radovima desetogodišnjeg dječaka koji je svojim umijećem zadivio svijet.

Iako nikada nije vidio djela Pabla Picassa Hamad Al Humaidhan ima stil itekako sličan slavnom slikaru, a iako ima svega deset godina već je postao član Međunarodne likovne organizacije.

Također, mladi slikar je do sada prodao nekoliko svojih dijela za preko 700 eura , a ovoga ljeta će imati i vlastitu izložbu u Velikoj Britaniji.

Humaidhan kaže kako je njegova tehnika jednostavna, on samo zavori oči, zamisli sliku i onda zamisao prenese na platno.

Na nekim njegovim djelima primjetni su motivi Afrike, baš kao i kod Picassa, no Hamad kaže da je to zbog toga što sluša tradicionalnu afričku muziku dok slika.

Desetogodišnjak se slikarstvom počeo baviti kada je njegova porodica prije tri godine preseila iz Kuvajta u Bath u Somersetu.

Od oca, koji se amaterski bavi slikanjem, posudio je platno i načinio svoje prvo djelo - portret nogometaša Cristiana Ronalda.

"Kada imam platno ispred sebe samo zatvorim oči zamislim šta želim naslikati i onda otvorim oči i počnem s radom. Moja omiljena slika je kralj Afrike. Na toj slici kralj je nacrtan u sredini, ali najviše mi se sviđaju boje. Slušam afričku muziku dok slikam i to mi pomaže u radu. Prije nego što sam počeo slikati nisam vidio Picassova djela i sada me jako začudilo to što su naša djela slična", kazao je 10-godišnji Hamad, dodajući kako ga slikanje opušta i kako se odmara slikajući.

Hamad živi s ocem, majkom, bratom i dvije sestre. Svi su jako ponosni na njegov uspjeh.

"S obzirom da i sam ponekad slikam odmah sam uočio kako su djela mog sina nalik Picassovim, pa sam mu nastavio kupovati platna i boje. Svi smo jako ponosni na to što je postigao", kazao je otac Walid, prenosi Daily Mail.

Dječakov agent Steve Turner istakao je kako je i on bio iznenađen slikama malenog Hamada, a njegovim djelima su zadivljeni i svi oni koji ih vide.

"Zaista je uzbudljivo kada pronađete nekoga ko je tako mlad, a već ima veliki potencijal. Željno iščekujem da vidim kako će se njegove sposobnosti i stil razvijati", kazao je Turner.