Netrpeljivost komšija
0

Deset uvreda dnevno na račun seulskog vođe

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Državni mediji Sjeverne Koreje dosad su uvrijedili južnokorejskog predsjednika Leeja Myung-Baka oko 1.700 puta, što je, kako su procijenili analitičari, prosječno deset puta dnevno.

U ponedjeljak su objavljeni izvještaji koji govore da su upućene uvrede u odnosu na prošlu godinu u porastu. Vođa grupe analitičara Lee Chan-Ho navodi da je prošle godine broj uvreda iznosio osam dnevno.

Relacije između dvije Koreje pogoršale su se nakon februara 2008. kada je predsjednik Lee preuzeo vlast i uveo svoje mjere.

"Neki od epiteta koji je Sjeverna Koreja koristila opisujući predsjednika Leeja toliko su vulgarne da se ne mogu ni citirati", stoji u julskom izdanju magazina Nacionalna odbrana.

Lee je istakao kako sjever pokušava ujediniti ljude i to tako što "preuveličava opasnost koja im prijeti od neprijatelja", odnosno da manipuliše opasnošću baš kao što je to bilo prije lansiranja nuklearnih projektila.

Iako su i prethodni južnokorejski lideri bivali napadani od strane komšija sa sjevera, aktuelni predsjednik žrtva je najžešćih i najčešćih kleveta, procijenili su analitičari.

I dok ovo pišemo, sjevernokorejska državna novinska agencija o Leeju piše kao o "fašisti", lideru "grupe izdajnika" i "diktatoru", piše AFP.