Zanimljivosti
12

Deset najozloglašenijih zatvora na svijetu

Sarajevo-x.com/AskMen
Zatvor predstavlja ustaljenu metodu kojom društvo kažnjava prekršitelje zakona. I dok je teorija o zatočeništvu slična u svim dijelovima svijeta, metode njene praktične primjene drastično se mijenjaju. Redakcija lifestyle magazina AskMen odlučila je pozabaviti se ovom mračnom temom i upoznati čitatelje s najgorim od najgorih zatvorskih ustanova na svijetu.

10. Zatvor San Quentin, Kalifornija (SAD)

Najpoznatiji zatvor u Kaliforniji, smješten sjeverno od San Franciska, mjesto je dešavanja nekih od najstrašnijih zatvorskih priča u američkoj historiji. Zatvor San Quentin je ujedno i najstariji zatvor u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, budući da je otvoren u julu 1852. godine.

Upravo se ovdje provode smrtne kazne, te zatvor ima i jednu gasnu komoru, koja se posljednjih nekoliko godina koristi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija. Da sve funkcioniše kako treba brine se osoblje od čak 1.548 osoba, međutim uprkos ovoj impresivnoj brojci zatvorenici nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. U izvještaju iz 2005. godine otkriveno je kako liječnici redovno daju pogrešne dijagnoze i vrše operativne zahvate u lošim uvjetima.

Najgora je činjenica da je, neovisno o broju stražara, mjerama sigurnosti i uvođenju promjena, nasilje u San Quentinu redovna pojava. 1982. godine pobuna zatvorenika je završila s ozbiljnim povredama 22 osuđenika i četiri zatvorska čuvara. U februaru 2006. godine 100 zatvorenika je povrijeđeno, a dvoje smrtno stradalo, u rasno motiviranim napadima.

9. Zatvor La Sabaneta, Venecuela (Južna Amerika)

8. Zatvor u Diyarbakiru (Turska)

Turski zatvori svakako imaju sumnjivu prošlost, pa zatvor u Diyarbakiru nije izuzetak, te strah i mržnja ovdje imaju novo značenje.

  1. godine desio se, prema riječima jednog od zatvorenika, "planirani masakr", napad na 33 zatvorenika koji je rezultirao smrću deset osoba i ranjavanjem 23 osobe. Istraga je kasnije pokazala da je moguće da su čuvari isplanirali brutalni napad s pendrecima i ostalom "opremom za ubijanje".

Ovdje boravi mnoštvo političkih zatvorenika, te se određenim osobama osnovna prava potpuno mijenjaju. Drugim riječima, zatvorenicima su uskraćeni zdravstvena zaštita, pravo na posjete i pristup kulturnim i sportskim aktivnostima. Turska vlada se nada da će uskoro ukinuti ovakvu vrstu okrutnog tretmana, ali još uvijek nije ništa konkretno poduzeto u tom pravcu. 7. Zatvor Mendoza, Argentina (Južna Amerika)

6. Otok Rikers, New York (SAD)

5. Zatvor u Nairobiju, Kenija (Afrika)

Zatvor u Nairobiju je najnapućeniji zatvor u afričkoj zemlji Keniji, s obzirom na činjenicu da 3.800 zatvorenika boravi u prostoru namijenjenom za samo 800 osoba. Uz to, 250 "privremenih" zatvorenika smješteno je u prostoriju koja može primiti 50 osoba. Stoga nije čudno što osuđenici ovdje nemaju madrace, odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, pa čak i odjeću. Mnogi stanovnici ovog haotičnog mjesta gotovo su nagi i konstantno se znoje zbog visokih vanjskih temperatura i prenapućenosti. Ovo je dom i državljana drugih zemalja, a novinarima je jednom prilikom nigerijski zatvorenik Colin Alexander kazao: "Preživljavamo zahvaljujući Božijoj dobroti. Ne vjerujem da ijedno ljudsko biće može ovdje preživjeti".

Zbog strašne gužve afrički zatvor je postao plodno tlo za razvoj mnogih ozbiljnih bolesti.

4. Vojni zatvor Tadmor, Sirija (Azija)

Sirijski pjesnik i zatvorenik s "petogodišnjim stažom", Faraj Beraqdar, opisao je Tadmor kao: "kraljevstvo smrti i ludila". Tadmor je inače poznat po žestokoj torturi, pogubljenjima i jednom od najvećih zatvorskih masakara u historiji svijeta. Naime, 27. juna 1980. godine komandosi iz odbrambenih brigada divljački su ubili oko 500 zatvorenika. Dan nakon propalog pokušaja ubistva sirijskog predsjednika Hafeza al-Asada, komandosi su helikopterom došli u zatvor i hladnokrvno ubili zatvorenike u ćelijama.

Kada je riječ o mučenju zatvorenika, neke metode su po prirodi čak srednjovjekovne. Tako su neke zatvorenike ubijali sjekirom i zatim "sjeckali na komadiće", dok su druge vješali i brutalno napadali metalnim cijevima. Žrtve mučenja su bili i krvci i nevini, a za "poseban tretman" birani su bez posebnog razloga.

3. Zatvor La Sante, Pariz (Francuska)

Znate da ste na stravičnom mjestu kada postanete toliko depresivni ili poludite, te počnete gutati sredstva za čišćenje ili mišji otrov, jer samo želite pobjeći. Sa 124 samoubistava u 1999. godini, u poređenju s 24 samoubistva među 160.000 kalifornijskih zatvorenika, La Sante je i dalje sinonim za nasilje, izopačenost i brutalnost, gdje slabiji zatvorenici često postaju robovi. Osuđenici provode tek četiri sata dnevno izvan ćelija od 2,8 kvadratnih metara, sa sitnim otvorima na čvrstim metalnim vratima.

Prema izvještaju Veronique Vasseur, zatvorske liječnice, postoji bezbroj slučajeva teškog zlostavljanja. Desetine zatvorenika je zaraženo kožnim bolestima, jer im je tuširanje dozvoljeno samo dva puta sedmično. Čuvari čak drže osuđenike s bolestima pluća u ćelijama sa slabom ventilacijom, a koje su smještene u blizini praonica punih vlage.

2. ADX - "Administrative Maximum Unit" zatvor u Florenceu, Kolorado (SAD)

ADX je 1963. godine osmišljen kao zamjena Alcatrazu, a kada je otvoren 1994. godine pojmu zatvora dao je posve novo značenje. Ovdje se obavezno koriste represivne tehnike izolacije, te je osuđenicima dozvoljeno napuštanje ćelija samo devet sati sedmično. Tako zatvorenici moraju jesti, spavati i obavljati nuždu u svojim ćelijama. Čak im se i ograničava pristup sunčevoj svjetlosti i vještačkim izvorima svjetlosti.

U ovoj "utvrdi" gotovo i da ne postoji ljudska interakcija. Čelik i betonski kavezi uništavaju bilokakvu mogućnost komunikacije među zatvorenicima, a i komunikacija sa čuvarima je veoma ograničena. "Ovi momci nikada neće moći izaći iz svojih ćelija, a kamoli izaći u dvorište", kazao je jednom prilikom Oscar Lopez Rivera, projekt menadžer zatvora u Florenceu.

1. Zatvor Carandiru, Brazil (Južna Amerika)

Zatvor Carandiru, koji je 2002. godine uništen, bio je, prema istraživanjima novinara AskMena, pravi pakao na Zemlji. Ovo je bilo mjesto dešavanja najgoreg zatvorskog masakra u Brazilu, u kojem su čak 1992. godine ubijena čak 102 zatvorenika. Zatvor su zadesile i epidemije strašnih bolesti, tako je gotovo svaki peti osuđenik bio zaražen virusom HIV-a, a anestezija tokom operativnih zahvata je bila luksuz. Navodno i zatvorski liječnik nije godinama kročio u ovu ustanovu. Također, teška zlostavljanja nisu bila rijetka pojava.

Kao i ostali ozloglašeni zatvori, Carandiru je bio prenapućen, zbog čega je upravnik zatvora imao problema s održavanjem pune kontrole.