Zanimljivosti
0

Delfini štite Ameriku od terorističkih napada

Sarajevo-x.com
Specijalno trenirani delfini i morski lavovi mogli bi uskoro postati članovi vojnog tima za borbu protiv terorizma u državi Washington, saopćili su danas iz Američke mornarice.

Zvaničnici su objasnili kako postoji potencijalna opasnost od podvodnog napada na mornaričku bazu u kojoj su stacionirane podmorice, brodovi i laboratorije te da je zbog njihove važnosti potrebno preduzeti mjere sigurnosti.

Iako je nekoliko opcija u razmatranju, najvjerovatnije je da će se prihvatiti plan prema kojem će posebno trenirani delfini i morski lavovi preuzeti važnu ulogu zaštite vojne baze.

Delfini su zbog svojih izvanrednih slušnih mogućnosti savršeni za patroliranje oko baze. Dresirani da, kada detektuju čovjeka pod vodom, daju glasovni znak upozorenja. Također su dresirani da detketuju podvodne mine, dok su morski lavovi dresirani da nose posebne lisice u ustima, koje su pričvršćene za dugo uže. Ukoliko životinja naiđe na plivača u blizini baze, stavit će mu lisice oko nogu i sumnjivac će biti odveden na ispitivanje.

Mornarica radi sa delfinima još od 60-tih godina, a trenutno "u službi" drži oko 100 delfina i morskih lavova. Iako su postali nezamjenjiv dio vojne patrole, marinci se nadaju da će ih jednog dana moći zamijeniti s mašinama.