Oponašanje zvuka
0

Delfini koji su se izgubili dozivaju majku "imenom"

Klix.ba
Onoga s kim se žele ponovo spojiti u okeanu delfini će pozvati "imenom", otkrilo je istraživanje.

Ova vrlo inteligentna i društvena bića su poznata po tome što koriste njihov specifičan zvuk poput zviždanja kako bi se predstavili jedni drugima.

Eksperti su pokazali kako mladunče razdvojeno od svoje majke oponaša njen kratak i oštar zvižduk za što se pretpostavlja da je način na koji se pokušava spojiti s njom. Muški delfin će koristiti istu metodu kako bi pronašao svog najboljeg prijatelja.

Istraživači sa St. Anderws univerziteta su analizirali snimke delfina sa Floride koji su periodično hvatani radi zdravstvenih provjera. Tokom kontrole životinje su mogle normalno čuti, ali ne i vidjeti jedni druge.

Dva delfina, prijatelji koji su bila odvojeni, pokušavali su se međusobno dozvati oponašajući zvuk onog drugog.

Isto se dogodilo i sa majkama i mladunčadima.

"Zanimljivo je to da je oponašanje zvižduka otkriveno samo kod parova životinja poput majki i mladunčadi i muških delfina koji su u alijansi duži period. To čine kada se iz nekog razloga razdvoje i pokušavaju se pronaći", rekla je istraživačica Stephanie King.

Studija je posljednji primjer inteligecije ove životinjske vrste.

Delfini također komuniciraju putem govora tijela, mogu se naučiti da razumiju osnovne elemente ljudskog jezika, a mogu čak i gledati televiziju i pratiti uputstva s nje.