Istražujući zlo
0

Dankinja odijeva bebu kao Miloševića, Hitlera i Staljina

Sarajevo-x.com
Danska umjetnica poigrala se odjećom i vlastitu bebu odjenula u kostime Hitlera, Staljina, Miloševića i drugih diktatora, a sve to kako bi istražila pravo značenje riječi zlo.

Nina Maria Kleivan svoju bebu Faustinu maskirala je i fotografisala kako bi predstavila historijske ličnosti 20. stoljeća.

Beba stara samo nekoliko mjeseci pozirala je sa nacističkom svastikom, beretkom i turbanom, pretvarajući se u Mussolinija, Maoa, Pinocheta i druge likove.

"Svi mi nosimo zlo u sebi. Čak su i djeca zla jedna prema drugima", objašnjava svoje nakane umjetnica za izraelski list Haartez.com. "I moja kćerka bi mogla završiti kao čelična ruka Danske. Sve je moguće. Nikad se ne zna."

Kad je počela sa svojim eksperimentima Nina je bila u bolnici i nakon toga mjesecima bila prikovana za invalidska kolica. U nemogućnosti da radi u svom studiju, počela je šiti odjeću za kćerkicu.

Priznala je da su joj kostimi Hitlera i Staljina oduzeli najviše vremena, a njenom suprugu nije bilo nimalo drago da vidi dijete u takvom izdanju.

"Shvatam da si umjetnica, ali to je pogrešno", govorio joj je.

Ipak, Kleivan insistira: "Ovo nije provokacija, već poziv na reakciju. Iako komično, ovim fotografijama se ne treba samo smijati. Treba ih proučavati i posmatrati odakle zlo dolazi."