19. januar je 'Blue Monday'
0

Danas je najdepresivniji dan u godini

Sarajevo-x.com
Fenomen kojeg psiholozi na engleskom govornom području nazivaju 'Blue Monday', ili u slobodnom prijevodu 'depresivni ponedjeljak', upravo je ovaj ponedjeljak 19. januara, tvrde britanski psiholozi.

Današnji dan ocijenjen je najdepresivnijim u godini zbog niza faktora, a najviše pogađa zaposlene ljude koji su zbog praznika već potrošili mjesečnu plaću, a kraj mjeseca nije još blizu.

'Također, svaki početak radne sedmice je stresan, a tu su i kraći dani u zimskim mjesecima, jer manjak dnevne svjetlosti uveliko doprinosi lošem osjećaju ovog ponedjeljka', kaže Martin Hird , psihoterapeut na Univerzitetu u Leedsu.

Socijalne prilike, zimska depresija i poslovni stres mogu uništiti dan, dodaju stručnjaci, ali uvijek možete pronaći način da taj stres nekako ublažite.

'Prisilite se da uzmete pauzu za ručak s drugim ljudima, uzmite omiljeno jelo i dosta tekućine, ako se i dalje osjećate loše poslijepodne odvojite sat vremena za fizičku aktivnost koja pouzdano pomaže kod stresa', kažu psihoterapeuti.