Duga tradicija obilježavanja
0

Danas je 1. april-svjetski dan smijeha i šale

Sarajevo-x.com
Danas je 1. april, dan tradicionalno rezervisan za zbijanje šala i sitnih prevara. Prvi april neki nazivaju i svjetskim narodnim praznikom, a teorije o tome kako je ustvari došlo do obilježavanja ovog dana smijehom i šalama su mnogobrojne.

Postoje mnoge narodne priče o nastanku ovog neobičnog praznika, a najpoznatija je ona koja potiče iz Francuske, iz davne 1582. godine. Te godine je kralj Charles IX ukinuo julijanski kalendar, a vrijeme se počelo računati po gregorijanskom kalendaru tako da je godina tad počela prvog januara umjesto prvog aprila. Pošto u to vrijeme nije bilo sredstava komuniciranja vijest se širila veoma sporo, pa su oni koji nisu znali za kraljevu odluku prozvani 'prvoaprilskim budalama'.

No, ipak je čudno da se do današnjeg dana prvi april obilježava u skoro cijelom svijetu. Francuzi ovaj dan zovu Poisson d'Avril što u prevodu znači 'aprilska riba', po običaju djece koja su u školi na leđima drugih učenika potajno crtala ribu radi šale.

U Škotskoj se ovaj praznik obilježava dva dana, a u Velikoj Britaniji čak postoji i običaj da se šale zbijaju samo do podne, a da poslije prestaju jer to može donijeti nesreću. U Poljskoj, Danskoj, pa i Velikoj Britaniji se čak i mediji uključuju u smještanje prevara, a najpoznatija je prvoaprilska šala bila svakako kad je BBC objavio da Švicarci uzgajaju špagete na drveću što su i potkrijepili humorističnim snimkom.

Dosta ljudi je povjerovalo, pa su čak pisali redakciji i postavljali mnogobrojna pitanja kako je to moguće.