Djevojčice i 'muške' profesije
0

Dan kćerki obilježava se u Beču

Sarajevo-x.com
Preko 3.200 djevojčica od jedanaest do 16 godina prijavilo je svoje učešće na osmom "Danu kćerki" koji se danas održava u Beču. I ove godine će djevojčice imati priliku da upoznaju zanimanja i branše u kojima tradicionalno dominiraju muškarci.

Cilj ove akcije je motivisanje djevojčica za perspektivna zanimanja i izjednačavanje njihovih šansi na radnom tržištu. Brojke za 2008. godinu opravdavaju ovu akciju, a one govore da 51,47 odsto ženskih učenika idu za klasičnim ženskim poslovima trgovke, administrativnog radnika ili frizerke. Na nivou države, 70 odsto djevojaka se odlučuje između deset klasičnih profesija.

Manifestacija, koju podržavaju Grad Beč, Bečka Privredna komora i Školsko vijeće, također ima za cilj promovisanje tehničkih zanimanja, prirodnih nauka i zanata, pa će se u manifestaciju uključiti 166 firmi. Tu će djevojčice upoznati rad u vatrogasnoj službi, kontrolnom tornju bečkog aerodroma, dizajniranje web stranica. U akciji će učestvovati bečko Gradsko saobraćajno preduzeće, Elektroprivreda, Telekom Austria, Siemens, Schenker, Microsoft Austria, Državni geološki institut, Toplane, ORF, Shell Austria i drugi.