Osramotila ga lisica
4

Da li je ovo zaista najgori lovački pas?

Sarajevo-x.com
Pas koji nije primijetio i nanjušio lisicu iza sebe je dobio epitet najgoreg lovačkog psa. Nesretni gonič je došao blizu jazbine lisice gdje su bili njeni mladunci, ali je nije otkrio. Lisice uvijek brane svoja skloništa, ali ovog puta nije bilo potrebe za tim, jer pas nije primijetio ženku iako je bila iza njega.

Neobičnu scenu je fotografisao prirodnjak i fotograf Mircea Costina u Montrealu u Kanadi.

"Pratio sam lisice tri godine. Ove godine je majka lisica dobila četiri mladunčeta. Roditelji se ponašaju veoma zaštitnički. Danas sam se oko sedam sati približio jazbini želeći napraviti nekoliko fotografija, no novopečenim roditeljima se to nije svidjelo, te su postali uznemireni. U tom trenutku sam čuo lavež psa. Mužjak je posmatrao uljeza, a ženka ga je odlučno krenula otjerati", rekao je Costina.

On je rekao da ga nije toliko inpresionirala neobična scena koliko je bio zadivljen hrabrošću životinje koja je bila odlučna braniti svoje mlade.

"Ovo je prvi put da sam se uvjerio u hrabrost lisice koja je bila spremna svojim životom braniti svoje mlade. No, do toga srećom nije došlo. Smiješno je to što je pas nije mogao nanjušiti iako je bila iza njega. Nakon toga ga je vlasnik pozvao i stavio mu povodac", završio je Costina.