Zanimljivosti
0

Da bi preživjela mora jesti svakih 15 minuta

Sarajevo-x.com
Lizzie Velasquez
Lizzie Velasquez
Amerikanka Lizzie Velasquez nije anoreksična, iako ima samo 25 kilograma i skoro nula posto masnoća u svom tijelu. Zbog rijetkog poremećaja od kojeg boluje prisiljena je jesti svakih 15 minuta da bi ostala zdrava.

Dvadesetjednogodišnjakinja iz Austina u Teksasu ne može da se udeblja čak i pored 60 manjih obroka koje pojede dnevno.

Uprkos konzumiranju između 5.000 i 8.000 kalorija dnevno, ova studentica komunikologije i dalje je teška tek 25 kg.

"Stalno se vagam i ako se imalo udebljam, to me oduševi", ispričala je Velasquez. "Jedem svakih 15-20 minuta kako bih zadržala visok nivo energije. Po cijeli dan jedem male porcije čipsa, slatkiša, čokoladu, pizzu, piletinu, kolače, sladoled... Jako se uzrujam kad me ljudi optuže za anoreksiju."

Lizzie je rođena četiri sedmice prije termina i to kao vrlo sitna beba, pa je bilo čudno da je uopće preživjela.

U početku su doktori mislili da pati od De Barsyjevog sindroma, ali je kasnije utvrđeno da nema nikakvih poteškoća pri učenju, piše "Telegraph".

Stručnjaci za genetiku nisu bili u stanju da joj postave dijagnozu. Promatrali su je doktori širom svijeta, dok profesor Garg sa Univerzitetskog medicinskog centra u Dallasu nije otkrio da je u pitanju NPS - neonatalni progeroidni sindrom zbog kojeg Lizzie ubrzano stari, troši masnoću i koji doprinosi degeneraciji njenog tkiva.

"Ne možemo predvidjeti šta će se desiti sa Lizzie u budućnosti", poručuju doktori i dodaju kako je ova djevojka sretna što ima zdrave zube, organe i kosti i i dalje dobro izgleda.

"Nastavit ćemo da proučavamo njen slučaj i da učimo iz njega", rekao je profesor Garg.

Velasquez je pomogla pisanju knjige o njenim nevjerovatnim iskustvima, a djelo bi se u prodaji trebalo naći u septembru ove godine.