Zanimljivosti
13

VIDEO / Rijksmuseum otvara vrata nakon 10 godina pauze

Klix.ba
Čuveni amsterdamski muzej, Rijksmuseum, dom nekih od najslavnijih svjetskih kolekcija umjetnosti i historijskih artefakata otvorio je svoja vrata nakon 10 godišnjeg projekta obnove, vrijednog 489 miliona dolara. Tokom obnove, mnoge kolekcije ovog muzeja putovale su i prikazivale se širom svijeta.

Kraljica Beatrix od Holandije otvorit će muzej u nedjelju, što će biti jedna od njenih posljednjih zvaničnih dužnosti prije abdiciranja krajem narednog mjeseca.

Rijksmuseum će primati posjetioce tokom čitave godine, a očekuje se da će na otvaranju hiljade ljubitelja umjetnosti pohrliti da ponovno pogleda djela Rembrandta, Vermeera i Fransa Halsa te nove eksponate poput Yves Saint Laurentove haljine Mondrian, skulpture "Mater Dolorosa" iz 16. stoljeća ili ratnog aviona iz 1917. godine.

U muzeju se nalazi više od osam hiljada vrijednih eksponata koji prikazuju 800 godina holandske historije. Put koji vodi kroz 80 galerija dug je čak kilometar i po. Izvornu galeriju dizajnirao je Pierre Cuypers, a otvorena je 1885. godine, dok je nova djelo španskih arhitekti Cruz y Ortiz.

"Ovo je početak nove ere, u uzbudljivoj novoj budućnosti za novi muzej, muzej Holandije. Sve je novo i promijenjeno. Jedino što se nije promijenilo je Rembrandtova 'Noćna straža'. Ona je osnova Rijksmuseum, i sve je aranžirano oko ovog remekdjela", izjavio je Wim Pijbes, direktor Rijksmuseuma.

"Novi, hronološki, razmještaj slika i historijskih predmeta napravljen je kako bi dao kontekst, s ciljem da ispriča priču o holandskoj historiji i kulturi", kaže Pieter Roelofs, kustos umjetnosti iz 17. stoljeća.

The New Rijksmuseum from Proudfoot on Vimeo.