Zanimljivosti
2

"Crni muzej" izložio predmete koje su kriminalci koristili u krvavim zločinima

Klix.ba
Torba za ubistva
Šprica s otrovom koju su blizanci Kray planirali koristiti kako bi zastrašili svjedoka te alatke koje su korištene za različite zločine moći će se pogledati prvi put javno sada kada je Metropolitan policija dala predmete Black muzeju da ih izloži.

Do sada su ovi predmeti bili dostupni samo policajcima i inspektorima, te autoru "Scherlocka Holmesa" Arhturu Conanu Doylu i iluzionisti Harryju Houdiniju.

Od oktobra 2015. će 500 predmeta iz kolekcije koja ih sadrži 20.000 biti prebačeno u Muzej u Londonu. Među njima su predmeti koji će "ispričati priče" Dr. Crippena koji je ubio svoju suprugu 1910. godine, velike pljačke voza 1963. godine i pokušaja pljačke Millennium Domea tokom izložbe dijamanata 2000. godine.

Tu je i maska smrti Roberta Marleyja, kriminalca koji je pogubljen 1856. godine, jer je istukao zlatara koji je od povreda preminuo. Veliki broj konopaca za vješanje također će biti predstavljeno.

Sharon Ament, direktor Muzeja, kazao je da je izložba "izazov koji je uznemirujući i nesvakidašnji".

"U fokusu su žrtve, kriminalci i policijski službenici koji su koristili predmete da istraže ljudske priče poznatih kriminalaca Velike Britanije. Predmeti su prikupljeni tokom 140 godina", rekao je Ament.

Postavka Crime Museum Unocvoered bit će otvorena od 9. oktobra do 10. aprila sljedeće godine.