Gruzija
0

Crkva u kojoj su vjernici "najbliže Bogu"

Sarajevo-x.com
Ovo je crkva u kojoj su vjernici doslovno najbliže Bogu. Vjerski objakat je napravljen na vrhu stijene visoke 40 metara.
Mala crkva se nalazi na vrhu stijene koja je zbog erozije tokom 14 stoljeća dobila oblik stuba. Pagani su ovaj hram na stijeni izgradili kako bi simbolizovao njihovog boga plodnosti.

Eksperti vjeruju da je u crkva blizini gruzijskog grada Chiatura napravljena između sedmog i osmog stoljeća.

Konstantin Murtkhveladze (25) iz grada Tbilisija se zahrđalim merdevinama popeo opasnim usponom na stijenu kako bi fotografisao ovo svetište.

"Stare merdevine sa strane stijene izgledaju kao da će pući svakog trenutka, a kad se popnete, kroz tijelo vam prolaze trnci. Osjećate se kao da se nalazite na veoma posebnom mjestu. Pogled je prekrasan", rekao je Murtkhveladze.

Još uvijek nije poznato kako su pagani, koji su izgradili svetište, na vrh stijene iznijeli potrebni materijal merdevinama bez velikih kranova kakvi se koriste danas.

Svećenik Maxim (55) je kao dijete sanjao da živi na ovom mjestu.

"Kada sam kao dijete dolazio ovamo sa svojim prijateljima, zavidio sam svećenicima koji su živjeli na stijeni. Sada i sam imam priliku za to i veoma sam sretan zbog toga", rekao je Maxim.