Zanimljivosti
0

Čovjek u 107. godini dugovječnost pripisuje 80-godišnjoj apstinenciji od seksa

FENA
Stosedmogodišnji honkonški mještanin, koji još uživa u povremenom pušenju, pripisao je svoju dugovječnost, između ostaloga, i decenijama seksualne apstinencije, javile su kineske novine.

"Ne znam zašto sam poživio ovako dugo", izjavio je Chan Chi - jedan od honkonških najstarijih ljudi - za novine South China Morning Post tokom redovnog godišnjeg skupa gradskih staraca, prenosi Reuters.

"Možda to ima i veze s činjenicom što sam mnoge godine proživio životom bez seksa - od moje 30. godine", izjavio je udovac čija je mlada nsvjesta poginula tokom japanske invazije u Drugom svjetskom ratu.

Chjan, koji je iz manje urbaniziranih honkonških Novih teritorija, na slikama objavljenim u novinama izgledao je živahno i jeo je s apetitom na banketu.

Bivši kuhar je izjavio da su hrana s malo masnoća i redovne vježbe u zoru pomogle da se bori protiv razornih posljedica starosti.

Stogodišnjak, koji nije imao nikakvih problema da živi monaškim životom skoro 80 godina, priznao je, međutim, kako je teže odoljeti duhanu.

"Sada želim da prekinem", navele su novine njegove riječi o njegovoj decenijama dugoj ovisnosti o duhanu. "Možda vlada zabrani prodaju cigareta, tako da bih mogao prestati pušiti", dodao je.