Zanimljivosti
0

Čovjek tvrdi da je mornar sa legendarne fotografije iz 1945.

Sarajevo-x.com
80-godišnji Glenn McDuffe već godinama tvrdi da je on zapravo mornar na legendaroj fotografiji koja prikazuje američkog mornara kako ljubi medicinsku sestru na Times Squareu u New Yorku u trenutku kada je objavljen kraj 2. svjetskog rata.

"Da ljudi samo malo bolje pogledaju, vidjeli bi da sam to ustvari ja.", tvrdi McDuffe. Forenzičarka Lois Gibson iz houstonske policije odlučila je prihvatiti taj izazov i provjeriti govori li starac istinu.

Gibson je od McDuffea zatražila da obuče istu uniformu kao na fotografiji, zauzme identičnu pozu, ali umjesto medicinske sestre McDuffe je ljubio – jastuk. Izmjerila je njegove uši, kosti lica, zglobove, ruke, čelo i uporedila ih sa osobinama čovjeka na fotografiji. Gibson je na osnovu svih ispitivanja zaključila da McDuffe najvjerovatnije govori istinu te da je on čovjek na fotografiji koja je obišla svijet poslije 2. svjetskog rata.

[SLIKA]1[/SLIKA]Još dvojica muškaraca su se javili tvrdeći da su oni na slici, ali Gibson je na osnovu oblika njihovog lica i ruku zaključila da ne govore istinu. Sedam žena se javilo tvrdeći da su one medicinska sestra u zagrljaju mornara, ali priča nijedne od njih još nije potvrđena.

McDuffe tvrdi da je, nakon što je čuo sretnu vijest o završetku rata i shvatio da će mu brat konačno biti pušten iz japanskog ratnog logora, izletio na ulicu i vidio medicinsku sestru, koja ga je u tom trenutku pogledala i on joj je jednostavno prišao i poljubio je. Poslije su se jednostavno razišli na ulici, ne progovorivši ni jednu riječ. Kada su ga upitali zašto ju je držao u tako neobičnoj pozi, McDuffe je izjavio kako je vidio da ga neko slika te da je pomjerio ruku kako bi se vidjelo lice djevojke.