Dodjela "IG Nobel" nagrada
0

Coca-Cola 'ubija' spermu, biljke imaju ponos

Sarajevo-x.com
U Washingtonu su u četvrtak dodijeljene nagrade "IG Nobel" kao zabavna alternativa pravim Nobelovim nagradama, a dobili su ih, između ostalih, istraživači koji su otkrili da Coca-Cola "ubija" spermu i biolog koji je otkrio da buhe s psa mogu skočiti više nego buhe s domaće mačke.

"IG Nobel" dodjeljuje se za stvarna ali bizarna dostignuća, a njen cilj je da ponudi zabavnu alternativu dodjeli pravih Nobelovih nagrada koje se iz oblasti hemije, fizike, ekonomije, književnosti dodjeljuju slijedeće sedmice. Također, postoji i Nobelova nagrada za mir.

"IG Nobel" također se dodjeljuje u otprilike istim kategorijama, pa tako su ove godine nagradu iz oblasti hemije dobili Deborah Anderson i njene kolege s medicinskog fakulteta u Bostonu za studiju koja dokazuje da Coca-Cola djeluje kao spermicid, tj. da "ubija" spermu koja u dodiru s ovim bezalkoholnim pićem jednostavno eksplodira.

Nagradu za mir dobio je švicarski Federalni etički komitet za usvajanje principa da biljke imaju moralne stavove i ponos, a specijalnu nagradu za arheologiju dobio je tim s jednog brazilskog instituta za otkriće da mala životinja armadilo može izmjeniti iskopane arheološke dokaze.

Nagradu za biologiju dobili su francuski naučnici koji su otkrili da buhe s psa mogu skočiti više nego buhe s domaće mačke, a nagradu za medicinu dobio je tim stručnjaka iz Sjeverne Karoline za svoj placebo lijek koji se pokazao mnogo boljim od pravog lijeka.

Nagradu za ekonomiju dobili su naučnici s Ekonomskog fakulteta u New Mexicu jer su dokazali da striptizete dobijaju veće napojnice kad su u plodnim danima.

"Ig Nobel" nagrade dodjeljuje magazin Annals Of Improbable Research, zabavni naučni magazin na osnovu javno objavljenih i dokazanih naučnih studija.