Obuća stara skoro hiljadu godina
0

Cipele Kalaš ni Kinezi nisu uspjeli plagirati

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Cipele Kalaš na sjeveru Iraka već se stoljećima proizvode od ručno pripremljenog platna i vezica od životinjske kože.

Zahtjevna i unikatna ručna izrada i dalje ovim cipelama daje posebnost koju ni Kinezi nisu uspjeli plagirati.

Semir Ibrahim (33) zanatlija iz Erbila kazao je u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija (AA) da za proizvodnju jednog para ovih cipela treba sedmica rada i da je riječ o obući staroj skoro hiljadu godina.

Ističući da je ovaj posao počeo obavljati prije 12 godina, Ibrahim je kazao da se radi o specifičnom zanatu čija je najljepša strana upravo to što njegovom proizvodu na nema sličnogna svijetu.

"Nemoguće je cipele Kalaš proizvoditi mašinama i plagirati ih. Svojevremeno sam kazao da ove cipele ni Kinezi ne mogu plagirati, a ubrzo se pojavila grupa Kineza u mojoj radnji. Razgledali su radionicu i u jednom trenutku kazali: ''Tebe možemo plagirati, ali tvoje cipele ne'', kaže kroz smijeh ovaj vrsni majstor.

Objašnjavajući da koristi najkvalitetniju kožu i tkaninu, Ibrahim je istakao da svake njegove cipele imaju garanciju od pet godina.

Dodao da je riječ o veoma dobroj obući koja je prozračna. Preporučuje se i djeci jer nema lijevu i desnu cipelu, več su obje jednake.

"Mnogi doktori preporučuju nošenje ove ljetne obuće. Ona je korisna i za ljude koji imaju problema sa leđima. Broj proizvođača je smanjen, ali potražnja je velika. Tradicionalne nošnje podrazumijevaju i nošenje cipela Kalaš. Riječ je o kulturnoj ostavštini naših predaka koja se može nositi i s modernim“, rekao je Ibrahim.