Istraživanje
44

VIDEO / Čimpanze pamte bolje nego ljudi

Klix.ba
Rezultati istraživanja urađenog u Japanu su pokazali da čimpanze prilikom određenih mentalnih testova postižu mnogo bolje rezultate nego ljudi. Među neke od tih testova spadaju i brzo pamćenje i ponavljanje brojeva.

Tetsuro Matsuzawa sa Instituta za istraživanje primata Univerziteta u Kyotu je na godišnjem okupljanju Američke asocijacije za napredak u nauci prikazao niz nevjerovatnih snimaka na kojima se može vidjeti mentalne sposobnosti čimpanzi koje prevazilaze sposobnosti većine ljudi.

Zvijezda istraživačkog programa je 12-godišnji majmun Ayumu koji raspoznaje sve brojeve od 1 do 19. Brojevi su prikazivani nasumičnim redoslijedom na različitim mjestima na kompjuterskom ekranu, a nakon jedne sekunde su nestajali. Ayumu je nakon toga pokazivao tačne lokacije svih brojeva i to njihovim pravim redoslijedom.

"Ovo može uraditi samo jedna osoba od njih hiljadu. Sve čimpanze koje smo testirali mogu to da urade", rekao je Matsuzawa.

Kako je rekao Matruzawa, ovakva istraživanja su jako kontroverzna, jer ne postoji mnogo ljudi na svijetu koji rado prihvataju činjenicu da su čimpanze u nekim mentalnim aspektima bolje od nas.