Na aukciji u novembru
13

Christie's prodaje dijamant od 78 karata

Klix.ba
Tokom aukcije koju u novembru organizuje Christie's, na ponudi će se naći i dijamant od 78 karata, koji se smatra jednim od najpoznatijih dijamanta na svijetu. Očekuje se da će cijena dostići 15 miliona dolara.

Ovaj ogromni dijamant, za koji Christie's tvrdi da je najbolji i najveći dijamant iz rudnika Golconda u Indiji koji se ikada nudio na aukciji ima savršenu boju i nema strukturnih mana, prenosi Reuters. "Legendarni rudnici Golconda u Indiji su proizveli neke od najpoznatijih dijamanata na svijetu, uključujući Dresdenski zeleni dijamant, Plavu nadu i Koh-i-Noor", rekao je Rahul Kadakia, direktor za prodaju nakita u Christie'su.

Ovaj dijamant, nazvan Dijamant nadvojvode Josipa, po svom prijašnjem vlasniku, će biti glavna atrakcija aukcije koja će se održati u Ženevi u novembru ove godine.

"Dijamant nadvojvode Josipa je izazvao senzaciju kada je prvi put ponuđen na prodaju u novembru 1993. godine. Tada je dostigao cijenu od 6,5 miliona dolara", izjavio je Francois Curiel, direktor međunarodnog odjela za nakit u Christie'su. Curiel vjeruje da će dijamant na ovoj aukciji dostići cijenu od 15 miliona dolara.