Zanimljivosti
2

CBS na sudu zbog pjesmice "Soft kitty" iz "The Big Bang Theoryja"

Klix.ba
Kćerke učiteljice koja je napisala pjesmicu "Soft kitty" odlučile su tužiti CBS, kablovsku mrežu koja je vlasnik serije "The Big Bang Theory" (TBBT), zbog kršenja autorskih prava.

Ellen Newlin Chase i Margaret Chase Perry su odlučile pokrenuti tužbu zbog toga što je CBS bez odobrenja iskoristio pjesmicu koju je napisala njihova majka Ellen Newlin, koja je preminula 2004. godine.

U tužbi se navodi kako je "Soft kitty" napisala Ellen tridesetih godina prošlog stoljeća, a od marta 2008. godine se u TBBT-u koristila najmanje osam puta. Osim u seriji, tekst se koristio i u marketinške svrhe, uključujući printove na majicama.

Producenti se brane činjenicom da su 2007. godine pravo na korištenje teksta otkupili od firme "Willis Music Co." iz Kentuckyja, koja je objavila pjesmicu u knjizi "Songs for the Nursery School".

No, kćerke autorke tvrde kako "Willis Music Co." nije imao pravo na redistribuiranje pjesmice, s obzirom da je u knjizi jasno navedeno da je sva prava na nju polagala pokojna Ellen Newlin.