Još jedan bespotrebni izum
0

FOTO / "Carpuccino", auto koji pokreće kafa

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Auto koji umjesto klasičnog goriva koristi kafu, predstavljen je danas u Velikoj Britaniji. Ova egzibicija svoju nepotrebnost odražava kroz činjenicu da ono što je prikazano javnosti, pravi od 25 do 50 puta veće troškove u odnosu na standardna vozila i korištenjem već ustaljenih vrsta goriva, piše Daily Mail.

Ovaj novi i rasipni model nazvan je "Carpuccino", a stvoren je korištenjem modela Volkswagen Scirocco iz 1988.godine, koji je kupljen za svega 445 eura, te izabran zbog toga što podsjeća na automobil korišten u filmu "Povratak u budućnost".

Automobil će biti vožen na putu dugom 337 kilometara, od Manchestera do Londona, i to pokretan samo zrnima pržene kafe.

Napravio ga je tim stručnjaka sa BBC1 za emisiju "Bang goes the theory" a biće predstavljen na sajmu BigBang koji se održava u Manschesteru, gdje će biti dokazano kako goriva osim uobičajenog benzina i dizela, mogu pokretati automobile.

Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail

Tim koji je kreirao automobil procjenjuje da Carpuccino može voziti oko 5 kilometara na jednom kilogramu kafe, odnosno da mu treba ekvivalent od 56 espresso kafa na svakih 1,6 kilometara.

Na kompletno putovanje od Manchestera do Londona biće potrošeno 70 kilograma kafe, što će koštati približno 2.027 eura, odnosno do 50 puta više nego što bi se potrošilo na konvencionalno gorivo. Od potrošene kafe moglo bi se napraviti čak 11.760 espesso kafa. Tim će tokom vožnje morati praviti "pauzu za kafu" svakih 48 kilometara kako bi dodao još zrna u automobil.

Također, morat će stajati svakih 96 kilometara kako bi očistili filtere za kafu, koji zaustavljaju sve ostatke od njene prerade u toku vožnje.

Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail

Uprkos brzini od 60 kilometara na sat, što je maksimum sa ovom vrstom goriva, putovanje će trajati ukupno 10 sati. Pored ovoga, izumitelji ovog vozila će morati platiti i carinu na svu potrošenu kafu, ali se još uvijek ne zna kolika će ona biti.

Nick Watson, producent emisije "Bang goes the theory", je rekao da kafa, poput drveta ili uglja, u sebi ima karbonskih sastojaka i može se koristiti kao gorivo.

"Kafa mora biti veoma suha i u zrnima kako bi mogla dozvoliti zraku da se pokreće dok ona gori. Nevažno je o kojoj se vrsti kafe radi", kazao je on.