Njemačka
5

Carina traži 1,5 milion eura za konfiskovanu Stradivarijevu violinu

Klix.ba
Njemački carinici su konfiskovali Stradivarijevu violinu vrijednu 7,6 miliona dolara od profesionalne violinistice pod optužbom da je ona namjerava prodati. Muzičarka sada mora platiti 1,5 milion eura ukoliko želi nazad svoju violinu.

Japanka Yuki Manuela Janke se vraćala kući u Njemačku 28. septembra nakon koncerta u Tokiju, kada su joj na aerodromu u Frankfurtu policajci oduzeli instrument. Policija je rekla da će zadržati instrument dok se ne plati carina na uvoz.

Instrument je poznat kao "The Muntz", a u vlasništvu je Fondacije Nippon, koja ima sjedište u Japanu. Violina je iznajmljena Janke i u njenom je posjedu od 2007. godine.

Violina je oduzeta iako je violinistica imala svu potrebnu dokumentaciju, uključujući ugovor o iznajmljivanju, dokaz o osiguranju, fotografiju violine i papire koji su jasno pokazivali da je instrument legalno uvezen iz Japana. Violina broj 1741 je jedna od posljednjih koje je napravio Antonio Stradivari, prenosi AFP.

"Ovo nam predstavlja problem, jer nam njemačke vlasti ne govore ništa. Ne žele nam reći koja dokumentacija nam je potrebna", rekla je Kinya Narabayashi iz Fondacije Nippon.

Ova fondacija posjeduje 20 rijetkih i kvalitetnih instrumenata koje iznajmljuje poznatim muzičarima.