Zanimljivosti
176

Čak 52 posto ispitanih Britanaca ne vjeruje da je čovjek sletio na Mjesec

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Britanska kompanija e2save i agencija za istraživanje Atomik Research izvršila je anketiranje 1.003 građanina Ujedinjenog Kraljevstva. Pitanja su se doticala ljudskih vjerovanja, od običnih do ekstravagantnih, a rezultati bi mogli baciti sjenu na racionalnost masa.

Kako prenosi list Mirror, nevjerovatnih 52 posto ispitanih vjeruje kako se NASA-ina misija Apollo 11 nije desila, tj. da ljudska noga nikada nije kročila na površinu Mjeseca.

Ispitani građani u dobi od 25 do 34 godine vode u ovom neobičnom takmičenju zablude. Naime, njih čak 73 posto smatra da je slijetanje na Mjesec lažirano. S druge strane, 38 posto osoba starijih od 55 godina ne vjeruje da su Neil Armstrong i Buzz Aldrin kročili našim najvećim prirodnim satelitom.

Da se radi o zaista katastrofalnim rezultatima govori i podatak kako 64 posto ispitanih misli da dinosauri nikada nisu postojali. Anketa je otkrila i da 30 posto ispitanih vjeruje u duhove, a 29 posto vjeruje u Boga.

Njih 24 posto vjeruje u postojanje vanzemaljaca, što je opet neobično jer je vjerovatnoća da smo apsolutno sami u ovom svemiru gotovo ravna nuli.

I onda opet ulazimo u domen fantastičnog – njih 12 posto vjeruje u postojanje vještica i čarobnjaka, 10 posto vjeruje u postojanje čudovišta iz jezera Loch Ness, kao i u postojanje Jetija. Osam posto smatra kako Bigfoot itekako hoda ovim svijetom, dok pet posto vjeruje u zmajeve.