Zanimljivosti
0

Bunker iz perioda hladnog rata prodat na eBayu

Sarajevo-x.com
Bunker koji je bio namijenjen zaštiti od nuklearnih napada u doba hladnog rata prodat je na web stranici eBay za 23.000 eura.

Podzemno sklonište u distriktu Derbyshire's Peak na online aukcijskoj stranici imalo je početnu cijelu od 550 eura, ali je prodato za 23.000 eura, javili su britanski mediji.

Bunker je izgrađen 1959. godine, a o njemu su vodile računa kraljevske trupe jer je to mjesto iz kojeg se mogu nadzirati nuklearne operacije.

Prema navodima prodavača, bio je u potpunosti operativan do 1991. godine, a nalazi se na "sjajnoj lokaciji sa divnim pogledom".

Spretni prodavač je u oglasu naveo i ovo: "Pruža vam se rijetka prilika da posjedujete dio historije hladnog rata. Dobili biste nuklearni bunker sa dijelom zemlje i mnogo originalne opreme. Bunker je na dobroj poziciji sa panoramskim pogledom na Derbyshire Dales."

Bunker je izgrađen na 4,5 metra ispod površine zemlje, a do njega se dolazi kroz metalna vrata. Ima dvije prostorije, toalet i sobu za monitoring, sa dva okna za ventilaciju.

Opskrbljen je telefonskom linijom, a prodavač je u njega ubacio i sto, stolicu, emajlirano posuđe i još neke sitnice.