Tajland
0

Budisti uvode pravilnik za gay redovnike

FENA
Budistički vođa na Tajlandu najavio je uvođenje novih pravila ponašanja za gay i transseksualne kaluđere, saznaje britanski "Telegraph".

Vjerske vođe na Tajlandu pokušat će da pomoću pravilnika "lijepih manira", koji je u pripremi, ukrote kaluđere koji se šminkaju i nose uske odore. Ovaj pravilnik je, prema njihovom mišljenju, neophodan budući da više od 90 posto stanovnika Tajlanda prihvata budizam, a većina muškaraca u manastiru provede godinu dana tokom mladosti.

Stariji sveštenik Pra Maha Vudhijaja Vajiramedi izjavio je za BBC da će se novi pravilnik baviti temama kao što su pušenje cigareta, ispijanje alkohola, oblačenje, kao i odlazak u toalet, koje su već detaljno obrađene u tradicionalnim Darma načelima budizma. On kaže da je veoma zabrinut zbog "kičastog" ponašanja sveštenika i kaluđera homoseksualaca i transseksualaca, koji se sve oskudnije oblače u javnosti. Nije rijetkost danas vidjeti monahe koji oblače uske odore, nose pink tašne i stiliziraju obrve. Posljednjih godina, takođe, sve su češće prijave prevara i kršenja celibata, podsjeća BBC.

Vajiramedi objašnjava da je teško izbaciti gay kaluđera iz monaškog reda, ali se nada da će, ipak, natjerati "kolege" da ograniče svoje ekstravertne navike. Ukoliko se pokaže uspješnim, pravilnik lijepog ponašanja, koji će uskoro biti predstavljen u provinciji Čijang Rai na sjeveru zemlje, primenjivat će se u svim budističkim manastirima.