Tajland
0

Budisti izgradili hram od pivskih flaša

Sarajevo-x.com
Budistički hram kojeg su svećenici izgradili na sjeverozapadu Tajlanda iz daljine izgleda kao i drugi budistički hramovi tog podneblja, no kad se posjetioci prlibliže hramu tad vide da je kompletna građevina sagrađena od recikliranih pivskih flaša.

Hram Wat Pa Maha Chedi Kaew ili 'hram miliona flaša' nalazi se u tajlandskoj provinciji Sisaket, na samoj granici sa Kambodžom.

Sagrađen je od velikog broja recikliranih pivskih boca koje su svećenici skupljali još od 1984. godine, a kad su skupili dovoljan broj, počeli su sa izgradnjom ove, svakako, jedinstvene građevine.

Nakon toga lokalne vlasti su svećenicima odobrile da oko hrama sagrade i krematorij, fontanu, kupaonice za vjernike i turiste i nekoliko bungalova koje služe kao nastamba za svećenike, sve od istog materijala, što sad predstavlja pravu turističku atrakciju.

Konkretno, građevine su sastavljene od zelenih flaša Heinekena i smeđih flaša tajlandskog piva Chang, piše Telegraph.

Svećenici kažu da flaše dobro reflektiraju svjetlo, lako se čiste i ne blijede na suncu za razliku od drugih materijala. Također, ovi ekološki osviješteni svećenici su mozaik koji prikazuje Budu napravili od odbačenih pivskih čepova.